FALSE DILL ( ULAM MAK WAN ) artemisia scoparia
Selama ni saya tak pernah dengar Ulam Mak Wan, mati-mati ingat ia adalah Dill....sblm ni tak pernah guna pun pokok ni, tp semenjak berkawan dengan geng kebun maka saya kenal bermacam-macam jenis pokok ciptaan Allah.
Katanya ia dapat memberi khasiat spt berikut :
merawat penyakit kuning
merawat penyakit hati
merawat hepatitis
Puas mencari khasiat herba ulam mak wan utk share di sini tp tak jumpa.....
Gambar di bawah adalah pokok Dill...so dapatlah kita bezakan antara Dill dengan Ulam Mak Wan....hihi..agaknya org jumpa pokok ni kt rumah Mak Wan, tp Mak Wan pun tak tau apa nama pokok ni so lekatlah nama ULAM MAK WAN....
macam tu agaknye ceritanye...😂😂
DILL ( anethum graveolens )
Dill adalah tumbuhan yang unik kerana daun dan benihnya
sering digunakan sebagai bahan perisa masakan terutama masakan Barat . Daun dill
memberikan rasa lembut dan manis pada makanan.
Manakala benihnya pula mempunyai rasa sedikit pahit, manis
dan aromatik. Ia mengandungi mineral kalsium, mangan, besi dan flavonoid yang
terkenal dengan antioksidan, anti radang dan antivirus.
Dill dapat meningkatkan
air kencing dan dengan itu membantu menyingkirkan unsur-unsur toksik
dalam badan. Ia juga boleh merangsang selera makan, membantu mengawal
metabolisme, penghadaman, melegakan cirit birit, senak, loya, kekejangan otot,
dan gangguan haid. Ia juga sedatif untuk usus bengkak terutama pada
kanak-kanak.
Disyorkan minum teh dill bagi mereka yang mengalami insomnia. Kunyah benih dill sangat berkesan bagi menghilangkan nafas berbau. Teh dill juga boleh digunakan untuk mencuci dan merawat buasir, kutu dan menyuburkan kuku yang lemah.
Cara
mengambil:
Rebus 2 tsp benih dill dengan 1 litre air selama 10~15 minit. Tapis dan minum 1/2 cawan sedikit-sedikit, 1~2 kali sehari atau ambil 2 genggam daun dill dan rendam dengan 1 litre air semalaman dan minum 1 cawan, 1~2 kali sehari.
Rebus 2 tsp benih dill dengan 1 litre air selama 10~15 minit. Tapis dan minum 1/2 cawan sedikit-sedikit, 1~2 kali sehari atau ambil 2 genggam daun dill dan rendam dengan 1 litre air semalaman dan minum 1 cawan, 1~2 kali sehari.
Kesan
sampingan:
1) Mengambil dill semasa mengandung mungkin boleh menyebabkan keguguran.
2) Dikatakan sering minum teh dill boleh melemahkan penglihatan mata.
1) Mengambil dill semasa mengandung mungkin boleh menyebabkan keguguran.
2) Dikatakan sering minum teh dill boleh melemahkan penglihatan mata.
Ulasan
Catat Ulasan