HERBA : POKOK PANDAN


POKOK PANDAN (Pandanus amaryllifolius)


Kali pertama minum teh pandan adalah semasa melawat Vietnam 16 Mac 2020 di Chu Ci Tunnel, teh pandan yang dicampur dengan bunga melur membuatkan rasanya begitu berlainan dan enak sekali.  Kami juga dihidangkan dengan ubi kayu rebus cicah kelapa…
Selepas keluar dari situ saya terus ke pasar dan beli teh jasmin untuk dibawa pulang…
Rupa-rupanya banyak khasiat daun pandan yang kita abaikan selama ini.

Pokok Pandan (Pandanus amaryllifolius) merupakan sejenis pokok yang banyak kegunaannya bagi masyarakat Malaysia . Ia digunakan sebagai pewangi makanan seperti air sirap, dan dalam upacara tertentu seperti sebagai bunga rampai dalam istiadat perkahwinan Melayu.

Di Malaysia, pokok pandan dibezakan antara pandan biasa dan pandan wangi. Pokok Pandan Wangi adalah lebih kecil daunnya, tetapi berbau lebih wangi.

Pokok Pandan merupakan sejenis tumbuhan tropika dalam keluarga genus Pandanus dan digunakan dengan meluas dalam masakan di Asia Tenggara. Ia ialah pokok hijau menegak dengan daun panjang halus seperti bilah berjambak dan akar berkayu. Pokok ini adalah mandul dan jarang berbunga, dan ia membiak melalui keratan.

Pokok Pandan jarang terdapat secara meliar tetapi ditanam dengan meluas bagi perisa dalam masakan.

Ia memiliki bau botani yang meningkatkan perisa masakan Asia

  
KHASIAT/MANFAAT DAUN PANDAN

PERISA MAKANAN
Daun pandan boleh digunakan untuk menambahkan perisa pada nasi, pulut, pemanis mulut serta berbagai jenis kuih. Contohnya nasi lemak, kuih talam, seri kaya dan onde-onde.

PEMBALUT MAKANAN
Penggunaan daun pandan sebagai pembalut makanan semasa membakar, barbeku atau mengukus dan menggoreng ayam, ikan dan manisan boleh menambahkan bau yang harum dan rasa yang manis pada makanan tersebut. Ia juga boleh dianyam bentuk bakul yang digunakan sebagai bekas bagi memasak nasi.

PENGHALAU SERANGGA
Ekstrak pandan atau teh pandan boleh disembur di sekeliling rumah dan disapu pada badan sebagai usaha mengusir serangga. Oleh kerana pandan adalah bahan semulajadi, ianya selamat digunakan untuk kanak-kanak.
Daun pandan juga boleh diletakkan di dalam almari dan kereta untuk menghalau lipas serta mewangikan ruangan.

MENURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI
Untuk merasakan manfaatnya, minum teh pandan dua kali sehari dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

Cara membuat teh pandan cukup mudah.

Rebus 3 gram daun pandan dengan menggunakan dua hingga tiga gelas air. Tunggu sampai air berkurang setengahnya. Minumlah separuh daripada teh pandan pada waktuf pagi  dan setengahnya lagi di malam hari untuk menurunkan tekanan darah tinggi.
Pengambilan teh pandan secara teratur untuk mendapatkan manfaat lainnya seperti mencegah penyakit jantung seperti penyakit jantung koroner.

MENGATASI DIABETES
Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pharmacognosy Magazine menyatakan bahawa eekstrak daun pandan dapat menurunkan gula dalam darah posprandial ( ie pemeriksaan gula tanpa berpuasa ) .
Ekstrak daun pandan juga mampu meningkatkan pengeluaran insulin pada sel-sel pancreas.

Daun pandan  boleh digunakan sebagai pengganti gula atau pemanis kerana aromanya yang wangi dan rasa kemanis-manisan.

MENCEGAH DAN MENGHILANGKAN KELEMUMUR
Daun pandan baik untuk kulit kepala dan rambut. Ia boleh dijadikan pengganti syampu.
Ambil 10 helai daun pandan  dan lumatkan bersama air hingga menjadi pes dan gunakan ia untuk mengurut kepala
Lakukan secara teratur untuk mendapatkan manfaat daun pandan. Selain menghilangkan kelemumur, pasta daun pandan ini juga   rambut lebih sihat.

MEREDAKAN SAKIT
Gunakan daun pandan sebagai teh, minum dua kali dalam sehari secara teratur untuk mengurangkan rasa sakit kepala, sakit dada, mengurangkan ketegangan perut yang disebabkan oleh keradangan dan infeksi.
Untuk ibu bersalin, teh pandan baik untuk membantu pemulihan setelah kelahiran.
Ia juga boleh digunakan sebagai minyak untuk mengurangkan rasa sakit.
Caranya adalah dengan mengambil 5 helai daun pandan dan 20 helai daun serai wangi . Kemudian cuci bersih kedua bahan tersebut dan haluskan keduanya.
Setelah halus, tambahkan 1 sudu makan minyak kayu putih dan gaul hingga rata. Gunakan minyak tersebut ke bahagian tubuh yang terasa sakit dengan cara menggosoknya.

ANTI KANSER
Menurut kajian, ekstrak daun pandan memiliki efek sitotoksik, antimiotik, antiproliferatif, dan apoptosis. Kandungan yang terdapat dalam daun pandan ini memiliki potensi untuk digunakan dalam terapi kanser.
Minum teh pandan secara teratur dua kali sehari untuk boleh mengurangkan kesan racun dan menjauhkan perkembangan kanser.

MENINGKATKAN NAFSU MAKAN
Untuk meningkatkan nafsu makan, minumlah teh pandan dua kali sehari, ia membantu meningkatkan kesihatan  dan tentunya meningkatkan nafsu makan.

MENGATASI IMSOMNIA
Daun pandan mengandung unsur alkaloid yang dapat memberikan kesan menenangkan untuk tubuh dan mengatasi masalah tidur atau insomnia.
Untuk mendapatkan manfaat daun pandan, rendam daun pandan dengan air panas. Lalu campurkan dengan satu sudu teh madu. Minum semasa masih panas atau suam.

MEREDAKAN DEMAM
Untuk mengurangi demam, Cara penggunaannya dengan merebus daun pandan dan meminum air rebusannya. Setelah itu, panas badan akan turun secara perlahan.

MENINGKATKAN STAMINA
Rebus hingga mendidih lima helai daun pandan bersama tiga gelas air. Setelah mendidih, angkat dan tunggu hingga dingin. Setelah itu tambahkan air lemon, lalu minum setiap dua hari sekali.

MEMATIKAN KUMAN DALAM DARAH
Amalan minum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat.

MELEMBUTKAN DAGING
Daun pandan yang dicampur dalam masakan membantu melembutkan daging.

MAKANAN TIDAK CEPAT BASI
Masukkan daun pandan semasa memasak untuk mengelakkan makanan atau minuman daripada lekas basi.

MELICINKAN KULIT
Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik. Amalkan minum air perahan tersebut bersama dengan pisang.

PEWARNA ASLI
Kisarkan dengan sedikit air dan tapis. Sesuai untuk dijadikan pewarna asli makanan atau minuman.

MENGECUTKAN RAHIM
Akarnya direbus dan diminum oleh wanita yang baru melahirkan anak. Amalkan secara berterusan selama 40 hari.

TEH PANDAN
Bersihkan dan ikat 8-10 helai daun pandan, rebuskan di dalam air selama 10 minit dan renehkan selama 5 minit. Tambahkan halia atau serai untuk rasa yang lebih sedap.

Ulasan