POKOK HERBA : SAMBUNG NYAWA



SAMBUNG NYAWA ( Gynura procumbeus )


Daun Sambung nyawa boleh dibuat jus, ditumis atau dikukus namun jangan terlalu lama untuk mengekalkan khasiatnya. Ia juga boleh dibuat ulam dimakan bersama sambal, budu, tempoyak dan cincaluk...hehe...

KHASIAT POKOK SAMBUNG NYAWA

MENGUBATI DARAH TINGGI
Tanaman ini mengandung berbagai zat berguna seperti; saponin, flavonoid, dan alkaloid yang dapat menurunkan tekanan darah di dalam tubuh.


MENURUNKAN KOLESTEROL
Kandungan flavonoid dalam tanaman sambung nyawa dapat menurunkan kadar kolesterol.

PENGHILANG RASA SAKIT
Digunakan untuk mengubati luka sengatan lebah kerana  mengandung zat tertentu yang dapat mengurangkan bengkak.

Caranya ialah dengan menumbuk sampai halus, tambahkan sedikit air lalu balutkan  pada luka bekas gigitan serangga atau lebah. Maka, dalam waktu singkat, bekas luka dan rasa sakitnya akan menghilang.

Ulasan