LADA HITAM ( Piper nigrum )
Pertama kali melihat pokok lada hitam bila arwah abah bawa balik dari rumah kawannya dan tanam di belakang rumah. Arwah abah selalu mengambil buah lada hitam yang muda dan cicah dengan budu, sya pun suka ikut apa yang beliau buat.....bagi saya itu "rare" sb di Semenanjung susah nak dapat pokok lada hitam, kita hanya belajar mengenai lada hitam dalam buku Geografi sahaja ( masa sekolah rendah subjek geo dinamakan ilmu alam 😄).
Tapi sayang pokok itu mati bila bertakung air pada musim banjir, lupa tahun bila...Bila dewasa saya mula mencari pokok lada hitam bila berkunjung ke mana-mana nursery....tak pasti sya dapat kat mana pokok lada hitam yang sya ada sekarang.
Pokok ini rajin juga berbuah, walaupun ditanam di dalam pasu sahaja....bila ada biji yang berwarna oren maknanya buah lada hitam dah sedia untuk dipetik, saya kan petik dan jemur kering, kemudian blend dan simpan dalam botol. Saya adalah penggemar tegar lada hitam dan selalu kirim lada hitam bila ada kawan2 yang balik Sarawak. Orang Sarawak pun tanya, buat apa lada hitam?...kiki....sedappp.
Well....jadi di sini sya nak kongsikan kehebatan lada hitam kegemaran saya....
Lada hitam (nama saintifik: Piper nigrum)
merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi. Buahnya, yang
dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5 milimeter (0.20
inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya.
Lada hitam berasal dari Asia Tenggara dan China, dan boleh
didapati di sana dan di kawasan tropika yang lain. Pada masa ini, Vietnam
adalah pengeluar dan pengeksport terbesar di dunia, menghasilkan 34% daripada
tanaman dunia pada tahun 2008.
Lada hitam adalah rempah yang paling diperniagakan didunia. Ia adalah
salah satu rempah yang paling biasa yang dimasukkan ke dalam masakan Eropah.
Kepedasan lada hitam adalah disebabkan oleh kimia piperine.
Pengeluar terbesar lada hitam adalah Brazil, India, Indonesia, Malaysia,
dan Vietnam. Di
Malaysia, lada hitam banyak ditanam di Sarawak.
Lada hitam yang diproses , dibuang kulit hitamnya dinamakan lada putih, dan di kisar menjadi lada sulah yang menghasilkan rasa dan aroma yang amat menyelerakan pada makanan.
Kandungan Lada Hitam
Sebelum
menjelaskan mengenai manfaat lada hitam, hal penting yang harus anda tahu
adalah apa kandungan yang terdapat di lada hitam. Berikut ini adalah
berbagai kandungan yang ada di dalam lada hitam, antara lain:
- Kalium
- Kalsium
- Magnesium
- Fosfor
- Natrium
- Tiamin
- Riboflavin
- Niasin
- Vitamin B6
- Vitamin E
- Folat
- Vitamin K
- Serat
- Protein
KHASIAT/Manfaat Lada Hitam
1. Menjaga Kesehatan Sel Tubuh
Radikal
bebas yang berlebihan dapat menyebabkan masalah kesihatan seperti peradangan,
penuaan pramatang, penyakit jantung, dan kanser tertentu. Lada hitam kaya
dengan unsur piperine, memiliki sifat antioksidan yang kuat dan
dapat membantu mengatasi radikal bebas
2. Menjaga Kesehatan Otak
Sebuah kajian menunjukkan bahwa lada hitam boleh mencegah
penyakit Alzheimer dan Parkinson. Namun begitu, khasiat lada hitam baru
dilakukan pada haiwan, penelitian lanjut pada manusia diperlukan untuk mengesahkan
penemuan ini.
3. Membantu Menurunkan Kadar Kolesterol
Tingginya kadar kolesterol dalam tubuh telah dikaitkan dengan
peningkatan risiko penyakit jantung. Sebuah kajian menemukan bahwa ekstrak lada
hitam boleh mengurangi kadar kolesterol dalam darah. Kandungan piperine diyakini dapat
meningkatkan penyerapan suplemen makanan yang memiliki kesan penurunan kolesterol
. namun ia masih diperingkat kajian pada
haiwan.
4. Memiliki Sifat Antikanser
Para
pengkaji berhipotesis bahwa unsur aktif dalam lada hitam yaitu piperine, mungkin memiliki
sifat melawan kanser. Sebuah kajian menemukan bahwa piperine memperlambat
replikasi sel kanser payudara, prostat, dan usus besar serta menyebabkan
kematian sel kanser.
5. Menjaga Kesihatan Pencernaan
Pengambilan
lada meningkatkan rembesan asid
hidroklorat dalam perut, sehingga memudahkan untuk mencerna makanan. Pencernaan
yang sihat membuat Anda terhindar dari masalah usus seperti diare, sembelit,
dan kolik.
Rempah ini
juga dapat mengeluarkan gas dari tubuh dengan gerakan menurun yang sihat.
Di
Sarawak terdapat gula-gula lada hitam yang boleh dikemam dan mempunyai rasa
yang enak.
6. Membantu Menurunkan Berat Badan
Teh
Ayurvedic yang dibuat dengan lada hitam adalah salah satu teh yang dicadangkan
untuk menurunkan berat badan.
Lapisan
luar lada hitam mengandungi fitonutrien penting bagi penguraian sel-sel
lemak. Ia turut menggalakkan perpeluhan
dan kencing bagi mengumuh toksin dan air berlebihan dalam badan.
7. Mengatasi Gangguan Pernafasan
Dalam pengubatan Ayurveda, lada hitam sering digunakan untuk
mengubati batuk dan selesema. Lada hitam
dapat mengatasi hidung tersumbat dan sinusitis. Khasiat dari lada hitam membantu memecah endapan
lendir dan kahak di saluran pernafasan.
Rasa panas dan pedas lada hitam akan mencairkan hingus dan kahak
Caranya ialah dengan menaburkan serbuk lada hitam ke dalam sup
dan hirup sup itu.Di Malaysia terdapat balm yang diperbuat daripada lada hitam.
8. Membantu Melawan Infeksi
Kandungan antibakteria yang terkandung di dalam lada hitam
membantu melawan infeksi dan gigitan serangga. Sebuah penelitian mengungkapkan,
unsur yang terdapat di dalam lada hitam aktif melawan Bacillus subtilis, Bacillus sphaericus,
Staphylococcus aureus.
9. Membantu untuk Berhenti Merokok
Manfaat lada hitam yang jarang diketahui adalah membantu
seseorang yang ingin berhenti dari kebiasaan merokok. Sebuah penelitian
menunjukkan bahwa menghisap alat wap menggunakan minyak lada hitam lebih dari 3
jam dapat mengurangi keinginan untuk merokok dan kecemasan pada perokok aktif.
10. Membantu Penyerapan Senyawa Lain
Sebuah penelitian menunjukkan bahawa lada hitam
membantu dalam mengangkut manfaat herba dan unsur lain ke bahagian tubuh, sehingga memaksimakan makanan
yang dimakan. Menambahkannya ke dalam makanan tidak hanya membuatnya lazat,
tetapi juga membantu membuat nutrisi sepenuhnya diserap oleh tubuh.
11. Kesihatan gigi
Lada
hitam dapat mengurangkan kerosakan gigi, mengurangkan sakit gigi dan menjamin
kesihatan gigi seumur hidup.
Ulasan
Catat Ulasan