TEPUNG PELITA MUDAH DAN SEDAP TANPA KUKUS




TEPUNG PELITA TANPA KUKUS




Bahagian Bawah ( A )
3 Helai daun pandan blend dgn 3 cwn air
1 cwn tepung beras
¾ cwn gula pasir
Jika nak warna lebih hiju tambah pewarna hijau epal
Boleh tambah esen pandan jika nak wangian lebih

Bahagian Atas ( putih )( B )
Santan kotak bancuh dengan 3 cwn air
¾ cawan tepung beras
1 camt garam
C. sedikit gula untuk tabur

Cara-cara
1.Campurkan semua bahan A dalam kuali dan kacau hingga pekat ( guna api sederhana ) , dan meletup-letup, padamkan api.





2. Masukkan ke dalam bekas.
( boleh tabur gula di dasar bekas ataupun di atas bahagian hijau, jumlah gula ikut kesukaan, saya taruk ½ sudu teh aje untuk bekas sebesar bekas taufufa  sb x boleh makan manis )




3. bersihkan kuali tadi dan masukkan semua bahan B, kacau dengan api sederhana hingga meletup-letup.




4. tuangkan bahan B ke atas bahan A tadi, biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais…



haa..senangnye buat tepung pelita....dulu rasa susah sangat...

Ulasan