MI UDON
MI UDON
Perkataan mi
udon ini terlekat dalam kepala saya sejak kecil lagi. Saya memang suka belek majalah yang dibeli
mak saya ( Mi ), masa dulu majalah terkenal adalah majalah Wanita…..jadi apa
yang ada di rumah itu yang saya baca. Belek punye belek ada satu resepi bernama
mi udon terasek tujuh, hasil masakan seorang selebriti TV3 yang terkenal pada masa itu, lupa dah
siapa. ( masa tu pengacara yang terkenal
kalau tak silap saya Ras Adiba, Wan Zaleha dan sorang lagi…lupa ).
Tapi masa tu
mana nak cari mi udon di Kelate?...Hihi, dah lama duduk KL pun beberapa tahun belakangan ini baru saya jumpa
mi udon….
Udon adalah sejenis mi yang sudah dikenal di Jepun sejak dahulu, dibuat daripada tepung gandum dan berbentuk tebal serta agak lebar seperti laksa
beras tapi lebih lebar dan kenyal
rasanya.
Di Jepun, udon merupakan makanan rakyat,
ia murah dan dimakan sebagai pengganti nasi. Orang Jepun sejak dahulu sudah
sinonim dengan udon dan sering dimakan beramai-ramai sewaktu keramaian atau
perayaan. Kepelbagaian cara memasak dan jenis lauk yang digunakan berbeza-beza
bergantung pada daerah di Jepun.
Tak kiralah bagaimana resepi yang mereka
buat tapi saya nak kongsi resepi saya sendiri yang saya buat untuk keluarga
saya. Harga mi udon ni tidaklah mahal,
dalam RM 1.40 sepaket. Jadi untuk ahli keluarga yang ramai tapi tidak makan
banyak macam keluarga saya ( perasan tak makan banyak ), 4 paket sudah cukup.
Tapi jika rasa nak makan banyak maka belilah banyak.
SUP
Sengaja masak sup dalam periuk tanah , nak amik feel makan dalam claypot...
MI UDON
Ini dia rupa mi udon yang telah dicelur.
RESEPI
MI UDON DENGAN SUP
Bahan-bahan
Mi udon ( saya buat 4 paket ) di celur
hingga terasa agak lembut dan ditoskan.
Bahan
Sup
400g ayam dipotong kecil
1 paket bebola ikan sayuran
1 paket bebola ikan goreng ( sebenarnya
boleh masukkan apa sahaja yang disukai seperti fish cake dsb )
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
Satu inci halia
½ batang lobak merah dipotong panjang
3 batang sawi atau kailan ( ikut selera
)
5 cendawan butang segar ( boleh guna
apa-apa cendawan yang disukai )
Stok ayam ( jika suka )
Serbuk lada hitam atau lada sulah
Garam secukup rasa
Setangkai atau 2 tangkai daun sup ( ikut
suka )
Bawang goreng untuk tabur
Cara-cara
1. Tumis bawang putih, bawang
merah dan halia yang telah di kisar, ( kalau nk hiris pun boleh )
2. Masukkan1 1/ 2 liter air (
atau secukupnya ikut bilangan orang yang nak makan)
3. Bila air mendidih masukkan
ayam
4. Masukkan serbuk lada hitam
atau lada sulah dan stok ayam
5. Biarkan mendidih sebentar
supaya ayam itu masak
6. Masukkan apa-apa bebola
yang disukai ( boleh potong bebola itu ikut cita rasa)
7. Bila mendidih masukkan
batang sawi atau kailan
8. Masukkan lobak merah
9. Masukkan cendawan
10. Biarkan mendidih
11. Masukkan garam secukup
rasa.
12. Boleh dihidangkan
13. Jangan lupa tabur bawang
goreng dan daun sup yang telah di potong kecil-kecil.
# petua untuk anak-anak yang baru
belajar memasak, bila masak sayur, masukkan bahagian sayur yang keras terlebih
dahulu seperti batang sawi, carrot dan bunga kubis. Selepas itu barulah
dimasukkan bahagian sayur yang lembut spt daun sawi.
#Jangan masak sayur terlalu lama kerana
ia akan menghilangkan zat sayuran itu.
Cukup sekali mendidih aje..matikan api dan angkat dari dapur terus
hidang.
#Jangan biar sayur berada atas dapur agak
lama, maksudnya bila dah masak, terus hidang dan makan masa ia masih segar.
Sebab sayur akan layu bila lama di atas dapur. Kepanasan dapur akan merosakkan
sayur itu.
Oh ya, sup mi udon sedap dimakan dengan
sambal kicap.
Ini resepi
sambal kicap paling ringkas dan malas.
Bahan-bahan
3 biji cili dipotong kecil ( kalau nak
pedas , tambah lagi.. )
2 hiris lemon atau limau nipis atau
limau kasturi
6 sudu besar kicap manis atau kicap
lemak masin ( terpulang citarasa )
Campurkan semua bahan dan masukkan ke
dalam sup semasa hendak makan mi udon sup.
** dalam gambar di atas ada yang tanya
nampak macam sohun, itu sebenarnya konyyaku noodle...itu tambahan sahaja. Lain kali
saya ceritakan mengenai mi konyyaku ataupun shirataki noodle ini. Ia amat baik
utuk kesihatan.
Okay....Selamat mencuba...
Ulasan
Catat Ulasan