BUAT CINCAU SENDIRI DI RUMAH ( resepi cincau biasa dan cincau ala tea live yang boleh dipercayai )

 

POKOK CINCAU  ( Platostoma palustre )

cincau



Pertama kali melihat daun cincau kering adalah hampir 10 tahun lepas bila mengunjungi makcik saya di Shah Alam.  Beliau memberikan saya sedikit daun cincau kering dan cara-cara membuat cincau sendiri. Tapi pada masa itu dia memberikan resepi yang dibuat dengan agar-agar biasa bukan dengan tepung ubi kayu. Jadi teksturnya tidak gedik2 mcm cincau yang dibeli dikedai.

Saya tidak pernah tahu yang pokok cincau ada ditanam di Malaysia sehinggalah ada ahli kumpulan Whatsap yang bertanya ada tak yang ingin kongsi beli pokok cincau dengan dia untuk menjimatkan kos penghantaran...Mahal juga harga pokoknya, beli 1 pokok RM20, beli 3 pokok baru dapat harga RM10 sepokok, belum campur dengan caj penghantaran lagi. Jadi saya pun belilah 2 pokok, niat di hati nak bagi kepada mak saya sepokok.  Kerana dia juga penggemar pokok herba dan masakan. Pokok yang saya beli ini katanya berasal dari Vietnam, dijual siap dengan resepi sekali.  

Jadi kali ini saya ingin kongsikan sedikit info mengenai cincau yang diberikan oleh penjual kepada saya, campur dengan hasil pencarian saya sendiri.

CINCAU HITAM

Pokok Cincau Hitam atau nama saintifiknya Platostoma palustre tergolong dalam famili Lamiaceae. Pokok cincau lebih sinonim dengan nama Mesona chinensis dan Mesona palustris. Pokok Cincau Hitam sangat tidak asing lagi di kalangan kita kerana keunikannya untuk dijadikan sebagai bahan dalam pembuatan air cincau asli. 

Selain cincau hitam, terdapat 3 lagi jenis cincau yang dikenali Cincau Hijau, Cincau Perdu dan Cincau Minyak.

Cara tanam Cincau Hitam (CH) mudah aje dan spt tanam pokok pudina iaitu menggunakan keratan batang… klu tanam dr anak pokok , boleh teruskan pindahkan ke pasu… Perlu diingat yg Cincau  adalah spt pokok2 herba yg lain dimana kita akan menuainya dgn mengerat sulur yg menjalar berkali2..  jd, Cincau perlu dibaja setiap kali selepas dituai… Gunakan baja organik shj spt tinja ayam mentah kering atau tinja kambing proses.

Klu tanam dlm pasu, jangan guna tanah campuran yg dijual dinurseri aje tapi buat campuran tanah khas utk pasu iaitu 2:2:1 (2 bhgn Tanah : 2 bhgn Rumput/Daun yg reput : 1 bhgn Tinja Ayam Mentah Kering)… Gaulkan semua dan masukkan dlm pasu… buat lubang dlm tanah dipasu dan taburkan sedikit baja CIRP (baja penggalak akar yg ada dijual diPPK)…

Media atau tanah yang digunakan hendaklah mempunyai saliran yang baik atau tidak bertakung air. Pokok ini sangat sesuai tumbuh di kawasan yang sederhana panas. 

Pertumbuhan pokok cincau hitam sangat cepat sekiranya diberi air dan baja secukupnya. 

Dalam tempoh beberapa bulan, pokok cincau akan mengeluarkan tangkai bunga yang bersaiz panjang. Terdapat berpuluh-puluh kuntum bunga dalam satu tangkai bunga yang berwarna ungu kecerahan.
POKOK CINCAU (Grass Jelly) merupakan sejenis tumbuhan renek menjalar daripada keluarga Lamiaceae yang menghasilkan agar-agar dinamakan 'cincau'. Tumbuhan renek ini memang agak kurang dikenali dikalangan orang Malaysia walau pun ada sesetengah orang menanamnya dirumah. 

Jenis M. chinensis mempunyai daun berwarna hijau dengan bentuk daun lebar menirus dihujungnya atau dikatakan bentuk antara oval kepada separuh bulat. Ia juga dipanggil atau sinonim dengan nama Mesona procumbens yang selalunya akan dipetik bahagian atas tumbuhan seperti daun dan ranting untuk diproses menjadi agar cincau. Bahan ini akan dipetik dan dijemur sehinga menjadi warna kehitaman kerana berlaku proses oksidasi. Lazimnya daun ini akan diproses dengan memasaknya dengan air sehingga mendidih dan disejukkan sebelum membeku untuk menjadi jelly iaitu agar-agar cincau hitam. 

CINCAU HIJAU

Daunnya berwarna hijau dengan bentuk seperti hati akan dikutip untuk diproses menjadi cincau hijau. Penjagaan yang baik akan membolehkan tumbuhan ini memanjang sehingga 5 - 18 meter panjang. Di negara Vietnam tanaman ini dipanggil sebagai 'surong sao atau 'thach surong sao' yang ditanam dibawah naungan pokok kelapa secara komersil. Mereka menjadikan tanaman ini sebagai satu jenis tumbuhan untuk diekspot dalam bentuk serbuk untuk dijadikan agar-agar atau cincau yang sememangnya mampu menurunkan suhu badan.

Dikawasan Asia Tenggara seperti di Indonesia, Vietnam, Thailand ada terdapat sejenis pokok cincau hijau dari tumbuhan  Grass Jelly (Cyclea barbata) yang mudah ditanam.Tumbuhan ini mudah hidup diatas tanah pamah sehingga ketinggian 800 m dari aras laut dan jenis menjalar atau melilit kayu sokong. Ia dibiakkan melalui keratan batang walau pun peratus percambahan sederhana atau rendah jika kurang mahir. Batang yang mempunyai ulurlilit 2 cm akan dipotong dengan panjang 12 - 18 cm dan disemai ditapak semaian. Siram dengan air sehingga mengeluarkan akar sebelum dialihkan ke kebun. Tanag peroi dengan saliran baik sesuai untuk tanaman ini dengan pH antara 5.5 - 6.5 dan banyak bahan organik. Daunnya berwarna hijau dengan bentuk seperti hati akan dikutip untuk diproses menjadi cincau hijau. Penjagaan yang baik akan membolehkan tumbuhan ini memanjang sehingga 5 - 18 meter panjang. 

KHASIAT CINCAU

Menurut rujukan, Daun Cincau telah digunakan untuk membuat makanan pencuci mulut ( jeli ) dan minuman oleh orang Cina selama berabad-abad. Di Singapura, daun dan pucuk kering dijual di premis perubatan Cina. Air Cincau dianggap mempunyai kesan bagi menyejukkan badan. Dalam perubatan kaum Cina, tumbuhan ini digunakan sebagai ubat herba untuk penyakit hati, hipertensi, diabetes dan kesakitan sendi.
Selain itu, Ekstrak tumbuhan ini mempunyai aktiviti antioksidan yang kuat, berdasarkan kajian makmal oleh Yen et al. (2003).


Ia juga mencegah gangguan sistem pencernaan dan memudahkan untuk buang air besar.

Cincau juga mampu untuk mengatasi masaalah perut kembung. Cincau turut dikatakan ia mampu menurunkan tekanan darah tinggi dan kurangkan kadar kolesterol. Selain itu katanya cincau mengatasi masaalah sakit perut (diare) dan mengurangkan masalah batuk dan mengelakkan sembelit dan paling menakjubkan ia didakwa sebagai bahan antikanser.

Daripada kajian makmal mendapati tumbuhan cincau ini mengandung zat sejenis karbohidrat yang mampu menyerap air sehingga daunnya menjadi padat.

Dari segi rasa adalah sama dengan cincau hitam cuma terdapat perbezaan pada warna da aromanya.

Saya teringin nak memiliki pokok cincau hijau, jadi sesiapa yang terbaca blog saya ini boleh hubungi saya jika ada benih cincau hijau ye...tq


RESEPI CINCAU DAUN HITAM ( resepi 1 )

Bahan-bahan

2.5 Liter air

50 Gram daun cincau kering

100 Gram tepung ubi

200ml air untuk bancuhan tepung ubi

10 g serbuk agar-agar

15 ml air abu ( alkaline water )

 2 helai daun pandan ( jika suka )

RENDAM DAUN CINCAU DENGAN  AIR TADI SEMALAMAN

ESOKNYA REBUS RENDAMAN CINCAU TADI DENGAN DAUN PANDAN SELAMA 45MINIT. TAPIS

KEMUDIAN BANCUH TEPUNG DENGAN AIR

CAMPUR AIR REBUSAN CINCAU DENGAN BANCUHAN TEPUNG.

MASAK DENGAN API YANG KECIL SELAMA 15 MINIT atau SEHINGGA LIKAT DAN BERKILAT

jangan berhenti kacau hingga nampak wap atau mcm nak mendidih..


RESEPI CINCAU ALA TEA LIVE....( resepi 2 )

Setelah mencuba banyak kali akhirnya saya menemui resepi yang boleh dipercayai....dan menjadi...sya mempersembahkan dengan seikhlas hati...ini adalah apa yang tidak dikongsikan oleh orang lain kpd saya....

BAHAN-BAHAN

227 g tepung ubi atau tepung jagung ( saya guna tepung ubi )

1/2 cawan daun cincau kering

2 sb alkaline water

CARA-CARA

1.  Rendam sekejap dan basuh betul-betul daun cincau kering.

2. Campurkan 4.25 liter air bersama daun yang telah dibasuh dan air alkaline.

3. Rebus campuran tersebut hingga mendidih.

4. Biarkan dgn api perlahan selama 2 jam.

5. Biarkan sejuk, ramas2kan ia supaya keluar ekstrak daun cincau

6. Rebus lagi selama 30 minit dan biarkan sejuk. Tapis.

7. Campurkan 2 1/2 cawan air dgn tepung jagung/ubi, kacau rata.

8.Masukkan campuran tepung ubi ke dalam air cincau yang telah ditapis.  

9. Kacau atas api sederhana, kuatkan api jika perlu tapi sentiasa kacau supaya tidak hangus.

10. Bila dah macam nk mendidih matikan api.

11. Masukkan ke dalam bekas dan sejukkan....masuk peti ais bila dah suam2.

PETUA:  untuk menjimatkan api, anda boleh rendam dahulu daun cincau selama sekurang-kurangnya 2 - 5 jam baru direbus. ini memudahkan ekstrak daun cincau keluar.  Jadi tak perlu rebus lama-lama...cukup 30 minit hingga 1 jam sahaja.

Boleh juga direndam semalaman.


CARA MENGOLAH DAUN CINCAU UNTUK RAWATAN

( cincau hijau )

A.(Cara Pertama)

1. Ambil kira 15 helai daun cincau
2. Lalu perah dengan air bersih yang matang satu 3/4 gelas.
3. Perah daun sampai  mengental.
4 Ramuan di minum langsung jangan sampai menjadi agar2
5. Ramuan di minum 2 kali sehari, sebelum makan dan sebelum tidur.
6. Minumlah secara rutin, dalam satu minggu sudah bisa dilihat hasilnya.


B. (Cara Kedua)
1. cuci daun cincau yang dipetik dari tangkai, direndam dalam air, diramas-ramas,
2. kemudian didiamkan selama 24 jam (sampai terbentuk agar-agar).

Tujuan mendiamkan semalam adalah untuk memberi kesempatan pada hidrat karbon mengikat air sebanyak-banyaknya.

C. (Cara Ketiga )
1. Daun cincau diramas-ramas atau dihancurkan
2. Lalu dilakukan perendaman
3. Ada juga yang menyertakan perebusan terlebih dahulu
4. Berikan soda bikarbonat yang berfungsi sebagai pengawet
5. Dan jadilah cincau sesuai dengan warna yang anda inginkan.

Warna cincau yang bermacam-macam,  dari hijau hingga hijau pekat, bahkan hitam,  disertai kesan lutcahaya. Warna dan konsistensi cincau berbeza-beza kerana tumbuhan yang dipakai juga berbeza-beza.

Manfaat yang Terkandung

1. Cincau sangat baik dimakan oleh semua kalangan. Bahan ini sangat kaya mineral terutama kalsium dan fosforus.

2. Cincau juga baik diambil bagi orang yang sedang menjalani diet kerana rendah kalori namun tinggi serat.

3. Cincau dipercaya mampu meredakan panas dalam, sembelit, perut kembung, demam dan cirit birit.

4. Seratnya bermanfat untuk membersihkan organ pencernaan dari zat karsinogen penyebab kanser.

5. Daun cincau hijau mengandung senyawa dimetil kurin-1 dimetoidida. Zat ini bermanfaat untuk mengendurkan otot.

6. Unsur lain seperti isokandrodendrin dipercaya mampu mencegah sel tumor ganas.

7. Cincau juga mengandung alkaloid bisbenzilsokuinolin dan S,S-tetandrin yang berkhasiat mencegah kanser pada ginjal, antiradang dan menurunkan tekanan darah tinggi.


Potensi cincau juga diuji dengan cara dipaparkan pada empat jenis sel kanser, iaitu sel kanser darah (leukemia), kanser mulut rahim, paru, dan payudara. Ekstrak daun cincau ternyata mampu secara mengagumkan membunuh sel kanser darah (leukemia) sebesar 55-90 %. Sementara kemampuan cincau membunuh sel kanser lain lebih kurang 60 peratus. Hal ini menunjukkan cincau hijau mengandung komponen bioaktif pembunuh sel kanser.

Kini, manfaat cincau terhadap kanser sedang menjadi perhatian para peneliti. Cincau hijau dipastikan mengandung klorofil, zat yang memberi warna hijau pada daun. Banyak literatur menyebutkan klorofil sebagai zat antioksidan, antiperadangan, dan antikanker. Masih banyak penelitian dilakukan atas khasiat cincau ini, baik cincau hitam maupun hijau
( sumber facebook )




Ulasan

  1. Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
    ..........................................................................
    Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.

    Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..��

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay����
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


    ��Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..����


    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ��kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

Catat Ulasan