IKAN SIAKAP MASAK LAPRIK

 IKAN SIAKAP MASAK LAPRIK


BAHAN-BAHAN

1 ekor ikan siakap

1 sb asam jawa campur dengan 1/2 cawan air 

2 sb gula ( jika ada gula kabung lebih enak rasanya )

1 cawan air

3 sb sos ikan

5 pelepah daun ketumbar

1 tomato

cili merah untuk hiasan

garam

serbuk kunyit ( jika suka )

Tepung jagung secukupnya


BAHAN KISAR

6 tangkai cili kering

8 biji cili padi

7 ulas bawang putih

2 pokok akar ketumbar


CARA-CARA

1.  Bersihkan ikan siakap dan kelar besar-besar

2.  Lumur dengan garam, kunyit dan tepung jagung

3.  Goreng ikan hingga masak dan kekuningan ( garing )

4.  Potong dan basuh bahan kisar dan kisar dengan pengisar kering supaya cantik       kejadiannya

5.  Dalam kuali lain, tumis bahan kisar tadi hingga garing

6.  Masukkan gula dan air asam jawa

7.  Masukkan sos ikan dan secawan air

8.  Kacau hingga kering sedikit, boleh tambah garam jika kurang masin. 

     Biasanya  sos ikan dah masin jadi tak perlu tambah garam lagi.

9.   Masukkan 3 pelepah daun ketumbar yang telah dipotong

10. Matikan api dan tuang ke atas ikan.

11. Hias dengan tomato, daun ketumbar dan cili potong

      # rasa sos laprik ini sangat sedap, masam-masam manis.



INILAH RUPA BAHAN KISAR YANG DIKISAR DENGAN PENGISAR KERING

INI PULA SOS LAPRIK YANG DAH SIAP.....SEDAP MENJILAT JARI

Ikan siakap laprik ini adalah masakan ikan ala Thai yang tersedap di mulut saya jd rugi jika kawan-kawan tak cuba.....

( kredit k.lizamasukdapur )

Ulasan